طرز تهیه خورشت بادمجان خاص و خوشمزه به روش شمالی
طرز تهیه خورشت بادمجان
خورشت بادمجان یکی از محبوبترین غذاهای اصیل ایرانی است. باوجوداینکه اصول اولیهٔ تهیهٔ این خورشت کاملاً بر اساس سبک آشپزی سنتی ایرانی است اما در شهرهای مختلف آن را به شکلهای متفاوتی تهیه میکنند. مثل بیشتر خورشتهای ایرانی میتوانید گوشت را با مرغ و یا انواع ماکیان جایگزین کنید و برای ترش مزه شدن هم متناسب با فصل میتوانید از آبغوره، آب نارنج و یا آبلیموی تازه استفاده کنید. جالب است بدانید که طعم بینظیر این خورشت حتی با حذف مرغ یا گوشت هم همچنان پابرجاست و افراد گیاهخوار میتوانند با خیال راحت دلی از عزا در بیاورند.
مواد لازم برای ۴ نفر | |
گوشت گوسفندی | ۳۰۰ گرم |
بادمجان | ۵۰۰ گرم |
پیاز | ۳ عدد متوسط |
رب گوجه فرنگی | ۲ قاشق غذاخوری |
غوره (اختیاری) | دو سوم لیوان |
سیب زمینی (اختیاری) | ۱ عدد |
گوجه فرنگی | ۲ عدد |
زعفران دم کرده | ۲ قاشق غذاخوری |
چوب دارچین | ۲ عدد |
نمک و فلفل | به اندازه کافی |
پودر سیر | به اندازه کافی |
روغن و زردچوبه | به اندازه کافی |
طرز تهیه خورشت بادمجون
مرحله اول
پیازها را پوست کنده و آنها را نگینی و یا خلالی خرد کنید. قابلمه را بر روی حرارت متوسط قرار داده و بعد از داغ شدن پیازها را به آن اضافه کنید. ابتدا بدون اضافهکردن روغن کمی پیازها را تفت دهید تا آب آن کشیده شود و بهاصطلاح سبک شود. سپس به آن روغن و کمی نمک اضافه کرده و مرتب هم بزنید تا به شکلی یکدست طلایی شود.
مرحله دوم
حالا باید گوشت خورشتی تکهای را به پیازداغ اضافه کنید. نیازی به سرخ کردن گوشت نیست، بلکه باید فقط کمی آن را تفت دهید تا رنگش عوض شود. بعد از اینکه یک طرف گوشتها پخته شد بهآرامی آن را برگردانید تا طرف دیگرش هم سرخ شود. دقت کنید که هم زدن گوشت باعث آب افتادن آن میشود. حالا می توانید غوره را اضافه کنید.
مرحله سوم
پیاز و گوشت را به یک سمت قابلمه برده و در سمت دیگر رب گوجهفرنگی را کمی تفت دهید تا بوی خامی آن گرفته شود. بعد از اینکه کمی رنگ رب تغییر کرد آن را با گوشت و پیاز مخلوط کنید. حالا می توانید غوره را اضافه کنید.
مرحله چهارم
عطر و بوی خورشت بادمجان مجلسی و رستورانی مدیون چوب دارچین و زعفران است. برای اینکه عطر خورشت شما هوش از سر همه ببرد باید زعفران را جدا دمکرده و سپس به همراه چوب دارچین به محتویات قابلمه اضافه کنید. غالب بودن طعم زعفران یا دارچین باعث ازبینرفتن طعم بادمجان و گوجه میشود، پس در مصرف آن دو زیادهروی نکنید.
مرحله پنجم
سه لیوان آب گرم به مواد خورشت اضافه کنید. دقت کنید آب داغ یا جوشیده گوشت را سفت و دیرپز میکند و گوشت حرارت دیده اگر با آب سرد مخلوط شود به زمان پخت بیشتری احتیاج خواهد داشت.
مرحله ششم
مهمترین نکته در خورشت بادمجان انتخاب بادمجان مناسب است. احتمال تلخ بودن بادمجانهای قلمی و تازه خیلی کم است اما اگر از بادمجانهای گوشتی استفاده میکنید دقت داشته باشید که سفت و بدون آثار ضرب خوردگی باشد. بعد از پوست کندن بادمجان آنها را در محلول آب و نمک میریزیم. برای هر لیتر آب یک قاشق غذاخوری نمک اضافه کنید. دقت داشته باشید که بادمجانها روی آب میآیند پس باید روی آنها ظرفی قرار دهید تا زیر آبنمک برود. اگر از بادمجانهای قلمی و کوچک استفاده میکنید میتوانید کلاهکهای بادمجان را نگیرید تا ظاهر بهتری داشته باشد. بعد از نیم ساعت میتوانید آن را آب بکشید و کمی فشار دهید تا آب آن کشیده شود.
مرحله هفتم
بهتر است نیم ساعت قبل از شروع به کار، بادمجانها را در آب و نمک بگذارید. همزمان با پختن مواد درون قابلمه میتوانید سیبزمینی و گوجهفرنگی و بادمجان را سرخ کنید. اگر میخواهید از یک ماهیتابه استفاده کنید ابتدا سیبزمینیها را روی شعله ملایم با سرخ کنید.
مرحله هشتم
بعد میتوانید بادمجانها را در روغن سرخ کنید. اگر از بادمجان درسته استفاده میکنید آن را به همه طرف بچرخانید تا کامل سرخ شود. در مرحله آخر گوجهفرنگیهایی که از وسط به دونیم کردهاید سرخ کنید. میتوانید از گوجه گیلاسی های درسته هم استفاده کنید.
مرحله نهم
حالا میتوانید سیبزمینی و گوجهفرنگی و بادمجان را به قابلمه اضافه کنید. توجه داشته باشید که روغن ماهیتابه را داخل قابلمه نریزید تا غذای شما بیش از حد چرب نشود. برای داشتن خورشتی لعابدار و جاافتاده باید اجازه دهید تا با شعلهٔ کم بهآرامی بپزد. بههیچوجه مواد را بهم نزنید تا گوجهها له نشود.
نکته طلایی!
اضافهکردن ادویه مناسب در زمان مناسب هنر است. زمان اضافهکردن ادویهها با هم متفاوت است. معمولاً برای آزاد شدن اسانس ادویهها توصیه میشود آنها را در روغن سرخ کنید. دقت داشته باشید زردچوبه را نباید در روغن سرخ کنید زیرا باعث سمی شدن آن میشود کافی است کمی آن را تفت بدهید و اگر ابتدای طبخ به غذا اضافه شود بخش زیادی از این ماده از بین میرود پس بهتر است در اواخر پخت به غذا اضافه کنید. علاوهبرآن در خورشتهای گوشتی نیز باید در اواخر پخت نمک را اضافه کنیم. در نیم ساعت آخر همهٔ ادویهها را به همراه زعفران اضافه کرده و میگذاریم تا خوب جا بیفتد.
- منبع :
- img from roozmaregi.fatemeh